Powiat kościerski Samorząd

KOŚCIERZYNA. SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI ZWIĄZKU GMIN WIERZYCA ZA 2017 ROK.

Związek wychodzi na prostą, ale taniej nie będzie

Poprawia się sytuacja finansowa Związku Gmin Wierzyca – ogłosił na ostatniej sesji Rady Miasta w Kościerzynie prezes Marcin Nowak. To on przedstawił dane finansowe Związku i stanął w ogniu pytań radnych. Na najważniejsze dotyczące możliwości obniżek opłat za wywóz śmieci nie było optymistycznej odpowiedzi.

Związek od 2013 roku odpowiadał za gospodarkę śmieciową w większości kościerskich i starogardzkich gmin. Kryzys nastąpił w 2016 roku, kiedy to organizację opuściło 9 samorządów, w tym Karsin i Liniewo. Pozostali, w tym samorząd Kościerzyny, swoją decyzję pozostawili do wygaśnięcia umowy z przewoźnikami, czyli do września tego roku.

Udana windykacja

Przyczyną problemów finansowych w Związku była m.in. słaba ściągalność należności od mieszkańców. Na koniec 2016 roku wynosiły one 6 mln 746 tysięcy złotych. Od tego czasu, władze Związku uruchomiły zorganizowaną akcję windykacyjną – wysłano ponad 9 tysięcy upomnień do mieszkańców, których osobiście odwiedzali pracownicy Związku wraz ze Strażą Miejską. W efekcie w całym Związku odzyskano ponad 1,5 mln złotych, w tym 133 tysiące złotych od mieszkańców Kościerzyny. – To znacząco poprawiło kondycję finansową Związku. Odwiedzaliśmy dłużników bezpośrednio, to były takie dopuszczalne prawem przekonywania, żeby po prostu zapłacili – mówił radnym Marcin Nowak, prezes Związku Gmin Wierzyca. Procent odzyskanych zaległości w Kościerzynie wyniósł prawie 30%, podobnie było w gminie Kościerzyna i nieco mniej, bo 27% w Starej Kiszewie i Nowej Karczmie. Takie dane satysfakcjonują władze Kościerzyny. – Na razie przy stabilnej sytuacji Związku, braku zagrożenia podwyżkami czy dopłatami z budżetu miasta, nie rozważamy wyjścia ze Związku – powiedział burmistrz, Michał Majewski.

Taniej nie będzie

Opłaty za wywóz śmieci na terenie Związku należą do jednych z najwyższych w regionie. Od 2015 roku mieszkańcy gospodarstw dwu i więcej osobowych płacą miesięcznie za śmieci segregowane 54 zł. Po ustabilizowaniu się sytuacji finansowej Związku, o możliwość obniżek opłat pytali na sesji m.in. radny Krzysztof Barton i Kazimierz Borzyszkowski. Przedstawiciele Związku odpowiedź uzależnili od rozstrzygnięć przetargu dla nowych przewoźników, który właśnie ogłoszono. Będzie musiał on też uwzględniać obowiązujące w Polsce od lipca ubiegłego roku nowe zasady segregacji odpadów. – Będziemy segregować odpady na szkło, papier, tworzywa sztuczne i metale, bio i odpady resztkowe – wymieniał Marcin Nowak, podkreślając, że wpłynie to na koszty wywozu odpadów. – Przy obecnym systemie, gdzie i pensje wzrastają i koszty utrzymania firm, to my walczymy raczej o utrzymanie dotychczasowych stawek, a nie o obniżenie – rozwiał wszystkie wątpliwości Michał Majewski, burmistrz miasta. Nowe zasady wywozu śmieci mają obowiązywać od października tego roku.

Ad